Ušteda, ušteda, ušteda…

već smo se umorili od te fraze kako led rasveta ostvaruje veliku uštedu, nije sporno da je to činjenica ali u velikom broju slučajeva ta mogućnost se zloupotrebljava pre svega kao marketinški trik sa isključivim ciljem sto veće prodaje i ostvarivanja profita.

Da li onda led rasveta stvarno može da ostvari realnu uštedu?

U nastavku ćemo Vam preneti deo jedne zanimljive prepiske…

“Sada cemo Vam prezentovati ukratko kako to izgleda u praksi…uzecemo za primer svetiljku STP LED od 150W (pricali smo o njoj)
 
Snaga (potrosnja) ove svetiljke je 150W kolicina svetlosti koju emituje je 19500 lumena (130Lm/w) PHILIPS diode MEANWELL napajanje, garancija 5 godina
 
Ovo je nasumice odabrana svetiljka slicne namene (prva na koju smo naisli na netu)…
U pitanju je model snage 150W (potrosnje) I navodno sa 12000 lumena kolicine svetlosti (80Lm/w)…podatci ko je proizvodjac led dioda I napajanja ne postoji…Nije navedena garancija ali 2 godine je obaveza …
 
Za osvetljenje objekta od 560 m2 sa visinom kacenja svetiljki 6,5m  sa prosecnim nivoom osvetljenja od 350 luksa (Lx) potrebno je ukupna kolicina svetlosti od priblizno 390000 lumena (primer je uzet iz jednog od fotometrijskih proracuna)
Odmah da se ogradimo da ovo nije naj preciznije poredjenje ali je dobro da shvatite poentu…
Dakle
Da bi se taj nivo postigao potrebno je 20 komada svetiljki STP LED (20x 19500Lm= 390000Lm), ukupna potrosnja 3000W (3 Kw/h)
 
Za isti taj nivo osvetljenja ali sa drugim modelom iz priloga potrebno je 32 komada “no name” svetiljki (32x 12000Lm=384000Lm) ukupna potrosnja 4800W (nepunih 5Kw/h)
 
Mislim da je ovde sve jasno sta pokusavamo da Vam pojasnimo.
 
Sto se tice finansiJskog momenta, sigurno je drugi model znacajno jeftiniji u startu ali I to se moze uporediti:
 
Nas model iz primera STP LED ima vrhunsku led tehnologiju sa garancijom proizvodjaca od 5 godina u 99,9% slucajeva svetiljka ce odraditi predvidjeni zivotni vek (garantovano I vise) a to je 50000h
 
Drugi model poseduje garanciju 2 eventualno 3 godine, u tom priodu garantovano ce doci do kvarova odredjenog broja svetiljki, da….verovatno bi Vam u tom periodu uvazili garanciju ali ko bi Vam pokrio troskove ponovne demontaze I montaze? Objekat iz primera je  visine 6,5m I to zahteva angazovanje strucnih lica I mozda posebne opreme (dizalice sa korpom) to bi Vam sve napravilo vece troskove nego sto vredi sama svetiljka.
Nakon isteka garantnog roka ako vecina svetiljkii I izdrzi do tada, pocece ucestali kvarovi I doce se do toga da se sva rasvetna tela moraju ponovo menjati…Za to vreme svetiljke STP LED nece potrositi ni trecinu predvidjenog radnog veka I radice I dalje bez ikakvih problema.
Na kraju treba spomenuti I razliku u potrosnji elektricne energije koja je oko 60% manja u korist STP LED svetiljki, sto nije mala razlika narocito kod vecih objekata  gde osvetljenje radi dug vremenski period u toku jednog dana.
Ovde smo pravili poredjenje izmedju dve vrste LED svetiljki slicne namene, hajde da dodamo i svetiljku koja koristi Metal Halogenu sijalicu od 250W za koju su ove LED svetiljke namenjene kao alternativa…
Jedna MTH sijalica od 250W emituje oko 18000 lumena kolicine svetlosti, dakle za ukupnu kolicinu svetlosti od priblizno 390000 lumena potrebno je 22 svetiljke sa MTH sijalicama 250W (22 x 18000=396000 lumena). Ukupna potrosnja bi bila 5500 W (5,5Kw). Pogledajte koliku potrosnju ima druga led svetiljka iz primera?
O kakvoj mi to ustedi pricamo???????
Treba jos dodati  da je MTH rasveta vrlo pouzdana i vec dugo u upotrebi, tako da je sigurno pouzdanija od 90% led rasvete koja se nudi kao zamena za nju.
Procitajte ovo pazljivo i razmislite o ovome…”
Dakle kao sto se zavrsila ova prepiska…razmislite o ovome 🙂
 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.